«Παγώνει» το Μακεδονικό, παρά τις φήμες για συμφωνία

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», είναι η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να πάψουν οι κουβέντες περί οριστικής συμφωνία για το Μακεδονικό.

Νωρίτερα, όλα έδειχναν ότι Αθήνα και Σκόπια ήταν κοντά στο θέμα της ονομασίας. Αυτό τουλάχιστον προέκυπτε από τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες.

Δήλωση υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το Ονοματολογικό:

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του ΥΠΕΞ τονίζουν πως το όνομα θα το συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, ενώ σε ερώτηση αν αποδέχθηκε η σκοπιανή πλευρά το erga omnes, η απάντηση από τις ίδιες πηγές ήταν: «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το erga omnes».

Ντιμιτρόφ: «Στο τελικό στάδιο οι συζητήσεις»

Λίγη ώρα νωρίτερα, επίσης από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εκτίμησε ότι στο «τελικό στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νικολά Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Παράλληλα, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Tα πιθανά ονόματα

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι είμαστε πιο κοντά στο «Βόρεια Μακεδονία» και αρκείται στο ότι πρόκειται για ένα από τα επικρατέστερα ονόματα (μαζί με το «Άνω Μακεδονία» και το «Νέα Μακεδονία»). Ενώ πηγές με καλή γνώση των διπλωματικών διαβουλεύσεων σχολίαζαν ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία στα Σκόπια, αφού στη Σόφια αναδείχθηκε ως σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ρόλο στα Δυτικά.