Γ. Μπαλάφας: Η αποχή είναι πληγή για τη Δημοκρατία

Η διαδικασία των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης στις διαδικασίες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα τα ποσοστά αποχής από τις κάλπες τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη Κυριακή ήταν πάρα πολύ υψηλά, στέλνοντας ένα ανησυχητικό μήνυμα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Η χώρα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι, ένα σταυροδρόμι που θα καθορίσει την πορεία της. Τη στιγμή που βρισκόμαστε 8 μήνες εκτός μνημονίων και οι θυσίες που έχουν γίνει από την έναρξη της κρίσης μέχρι τώρα δίνουν τη δυνατότητα για άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής και επενδύσεων, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών επιλέγει την αποχή και να αφήσει αυτή την απόφαση για την πορεία της χώρας και της κοινωνίας σε κάποιους άλλους. Είτε γιατί δεν πιστεύει ότι μία ψήφος μετράει, είτε γιατί δεν βρίσκει κάποιον, οι ιδέες και το όραμα του οποίου να τον εμπνέουν, είτε γιατί έχει απογοητευτεί και δεν θέλει να κάνει μία πολιτική επιλογή απλά για να την κάνει.

Οι πολίτες, όμως, οφείλουν να καταλάβουν ότι η αποχή από τις κάλπες είναι από μόνη της μια πολιτική επιλογή. Και είναι σίγουρα η χειρότερη επιλογή. Είναι η επιλογή άνευ όρων παράδοσης στις επιθυμίες και τα συμφέροντα των άλλων. Είναι η επιλογή να μην υπάρχει εκπρόσωπος των δικών τους συμφερόντων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, τις επιτροπές και την Ευρωβουλή, συνεπώς εκ των πραγμάτων συμφωνούν με όποιο μέτρο, όποια απόφαση παρθεί από την πλειοψηφία.

Το δικαίωμα ψήφου αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, αποτελεί όμως και τη μεγαλύτερη ευθύνη αυτών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πληρώνει τις κακές επιλογές του παρελθόντος, επιλογές για τις οποίες δεν ευθύνονται μόνο οι πολίτες που τις ψήφισαν, αντιθέτως, οι περισσότεροι από αυτούς πίστεψαν στις υποσχέσεις και τα ψέματα. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και αυτοί που αποφάσισαν να μην ψηφίσουν, που επέλεξαν να στηρίξουν την οποιαδήποτε πλειοψηφία. Εκτός αυτών,η αποχή από τις κάλπες και κατά συνέπεια από τα κοινά δυσκολεύει και το έργο αυτών που θέλουν να προσφέρουν. Η ψήφος αποτελεί καθοδηγητήρια γραμμή για το τι πρέπει να γίνει και παράλληλα εντολή για να γίνει αυτό.

Δείτε την συνέχεια του άρθρου..