210 2241402

695 6026415

Ενημερωθείτε για όλους του Υποψηφίους

Αδαμοπούλου Αγγελική-Ναταλία

Η Αγγελική-Ναταλία Αδαμοπούλου είναι Ελληνίδα δικηγόρος και βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκλεγμένη με το ΜέΡΑ25 το 2019.

Είναι απόφοιτος νομικών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα από το Πανεπιστήμιο Καρόλου Γ΄ της Μαδρίτης.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη με 1.907 ψήφους βουλευτής του ΜέΡΑ25. Συμμετείχε ως μέλος στις παρακάτω Επιτροπές και Υποεπιτροπές της Βουλής: «Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης», «Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», «Υποεπιτροπή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία» «Υποεπιτροπή για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων». Εκπροσώπησε το κόμμα της ως μέλος της Επιτροπής της Θ’ Αναθεωρητικής Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019.

Στις 8 Μαρτίου 2022, ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου 2022, εντάχθηκε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Άρση ασυλίας

Στις 2 Ιουλίου 2020 κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασιας του Πολίτη για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», η Αδαμοπούλου κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής την Ελληνική Αστυνομία, βασιζόμενη σε δηλώσεις πολιτικών στελεχών, δημοσιογράφων αλλά και εκπροσώπων των αστυνομικών οργάνων, ότι διατηρεί υπόγειες σχέσεις με άτομα που προκαλούν επεισόδια στις συγκεντρώσεις και στις πορείες διαμαρτυρίας και μάλιστα συνεργάζεται μαζί τους, επιτρέποντας σε στελέχη της να συμμετέχουν ή και να προκαλούν τα επεισόδια.
Η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε αμέσως μήνυση εναντίον της για συκοφαντική δυσφήμηση. Η βουλευτής παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, που παρά την αντίθετη γνώμη σύσσωμης σχεδόν της Αντιπολίτευσης, προχώρησε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στην άρση της ασυλίας της, με ψήφους 162 υπέρ, 116 κατά και 15 παρών.

Βουλευτές αλλά και ΜΜΕ αντέδρασαν στην απόφαση κάνοντας λόγο για φίμωση και λογοκρισία στον τρόπο έκφρασης των βουλευτών και στις πολιτικές εκτιμήσεις που αυτοί κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και οι περισσότεροι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται για μια απλή άρση ασυλίας αλλά για αρνητικό προηγούμενο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, αφού στην ουσία η Βουλή συναίνεσε στην δίωξη βουλευτών όταν δεν είναι αρεστοί κατά την διάρκεια άσκησης των βουλευτικών τους καθηκόντων.  Η βουλευτής μετά το αποτέλεσμα της συζήτησης για την ασυλία της έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ο συνταγματολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε το άτοπο της μήνυσης, αφού το αδίκημα δεν έγινε κατά συγκεκριμένου προσώπου.

Εντέλει η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 12 Δεκεμβρίου 2021 απέρριψε αμετάκλητα την μήνυση των συνδικαλιστών αστυνομικών, αφού στο σκεπτικό της απόρριψης της έγκλησης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δεν αρκεί για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της δυσφήμησης, απλής ή συκοφαντικής, αλλά και της εξύβρισης, η αναφορά γενικά “η αστυνομία” ή “οι αστυνομικοί” ή “τα αστυνομικά όργανα”».

Αποχώρηση από το ΜέΡΑ25

Στις 8 Μαρτίου 2022, η βουλευτής ανακοίνωσε με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής την απόφασή της να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της και να συνεχίσει ως ανεξάρτητη, μέχρι το τέλος της θητείας της. Έκανε λόγο για σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας στο ΜέΡΑ25, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα να εμφανίζει πλέον ελλείμματα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, διαφάνειας.Δυο μέρες αργότερα το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση όπου έκανε γνωστή την από καιρού διαφοροποίηση της Αδαμοπούλου από τις αξίες και τις αρχές του κόμματος, παραθέτοντας μια σειρά από ζητήματα στα οποία η μέχρι πρότινος βουλευτής, παραμέρισε την πολιτική του κόμματος για να επιβάλλει τις δικές της απόψεις.

  • Επιλέξτε περιφέρεια

  • Πολιτικός Συνδυασμός

  • Δείτε τους Υποψηφίους

Για δημοσιεύσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

email: [email protected]

Τηλέφωνο: 210 2241402

Χρήσιμα

Διαβάστε

Περισσότεροι Υποψήφιοι

Δημοσκόπηση MRB

5% διαφορα

Νέα Δημοκρατία- Σύριζα