213 0995955

695 6026415

23 Ιουλίου 2024

Ενημερωθείτε για όλους του Υποψηφίους

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

ΣΥΡΙΖΑ

Η Ρένα (Ειρήνη) Δούρου (7 Οκτωβρίου 1974), είναι Ελληνίδα πολιτικός, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (20122014) και πρώην περιφερειάρχης Αττικής (20142019).

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1974 στο Αιγάλεω Αττικής και είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ (μέσω υποτροφίας) στις Πολιτικές Επιστήμες. Τον Ιούλιο του 2018, το Πανεπιστήμιο του Έσεξ την αναγόρευσε σε επίτιμη Διδάκτορα.Μεταξύ άλλων, υπήρξε συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων

Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Ομιλεί τέσσερις ξένες γλώσσες: αγγλικάγαλλικάιταλικά και τουρκικά.

Έχει γράψει το βιβλίο Η Απόλαυση του Εθνικισμού (2007), ενώ έχει συμπράξει σε διάφορα συλλογικά έργα σχετικά με ζητήματα εθνικής και διεθνούς πολιτικής.Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μια κουβέντα με τον Γλέζο και το 2019 το Πέντε ομιλίες για το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και τα δύο από τις εκδόσεις Λιβάνη. Αρθρογραφεί στον Τύπο. Τον Οκτώβριο του 2016 ορίστηκε μέλος της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πολιτική σταδιοδρομία

Εκλέχτηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012. Διετέλεσε υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) για την εξωτερική πολιτική, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.[7] Στις 26 Μαρτίου του 2014 παρέδωσε τη βουλευτική της έδρα, την οποία έλαβε η Ελένη Αυλωνίτου.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2014 εκλέχτηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Στις 25 Μαΐου του 2014, εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής, ούσα επικεφαλής του συνδυασμού Δύναμη Ζωής.

Το 2014, κατά την διάρκεια των εκλογών για την αυτοδιοίκηση και ως υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, δέχτηκε κατηγορίες από τον Αργύρη Ντινόπουλο, ο οποίος την παρουσίασε ως σύμβουλο του Άκη Τσοχατζόπουλου, αν και η πραγματικότητα ήταν ότι είχε υπηρετήσει ως πολιτική αναλύτρια για δύο έτη στο Ινστιτούτο Αμυντικής Πολιτικής. Η Δούρου άσκησε αγωγή κατά του Αργύρη Ντινόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, σε συκοφαντική δυσφήμηση και σε αποζημίωση 60.000 ευρώ.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019, ο συνδυασμός της ήρθε δεύτερος, συγκεντρώνοντας 19,71% στον πρώτο γύρο και 34,21% στον δεύτερο. Έτσι η Δούρου, ανέλαβε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου.

Ως εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, η Δούρου είναι από το 2014 μέλος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναπληρώτρια επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεματική εκπρόσωπος για θέματα ισότητας φύλων του Κογκρέσου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων, μέλος του Γραφείου των Σοσιαλιστών, Πράσινων, Προοδευτικών Δημοκρατών του Κογκρέσου και εισηγήτρια σε Εκθέσεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές.

Δικαστικές υποθέσεις

Κατά της Δούρου και άλλων 19 προσώπων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που αφορούσαν τις πυρκαγιές στην Αττική το 2018, εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέφθηκε σε δίκη για τα αδικήματα, σε βαθμό πλημμελήματος, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Ποινική δίωξη είχε, επίσης, ασκηθεί κατά της Δούρου και άλλων προσώπων για τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα για αδικήματα που αφορούν την πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Αθωώθηκε ομόφωνα για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία για τις κατηγορίες της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια. Όμως η εισαγγελία Πρωτοδικών άσκηση έφεση στην αθωωτική απόφαση όσον αφορά τη Ρένα Δούρου και άλλους τέσσερις κατηγορούμενους

  • Επιλέξτε περιφέρεια

  • Πολιτικός Συνδυασμός

  • Δείτε τους Υποψηφίους

Search
Για δημοσιεύσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

email: [email protected]

Τηλέφωνο: 210 2241402

Χρήσιμα

Διαβάστε

Περισσότεροι Υποψήφιοι

Δημοσκόπηση MRB

5% διαφορα

Νέα Δημοκρατία- Σύριζα