213 0995955

695 6026415

18 Ιουλίου 2024

Ενημερωθείτε για όλους του Υποψηφίους

Πολάκης Παύλος

ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παύλος Πολάκης (Σφακιά11 Μαΐου 1965) είναι Έλληνας γιατρόςβουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός.

Έχει διατελέσει δήμαρχος Σφακίων (2011-2015), Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Ιούλιος 2015 – Αύγουστος 2015) και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας (Σεπτέμβριος 2015 – Ιούλιος 2019).

Η καταγωγή του είναι από το χωριό Αργουλές Χανίων.

Πολιτική πορεία

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απέκτησε την ειδίκευση του γενικού χειρουργού-εντατικολόγου. Αρχικά, εντάχθηκε στην ΚΝΕ, από την οποία αποχώρησε το 1989 ύστερα από την συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη και, αργότερα, προσχώρησε στο ΝΑΡ. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής «Γρηγόρης Λαμπράκης» και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Μετά το πέρας των σπουδών του εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ συμμετείχε σε επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος Σφακίων από τον πρώτο γύρο, καταλαμβάνοντας το 60,97% των ψήφων, επικρατώντας του ανθυποψηφίου Γιάννη Χιωτάκη που έλαβε το 39,03% των ψήφων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη ως ο μοναδικός υποψήφιος με 94%. Η περίοδος της δημαρχίας του χαρακτηρίστηκε από δημόσια έργα, καθώς και από την αντίθεσή του στην καταστροφή των χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου ανοιχτά της Μεσογείου.

Εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (οπότε διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), του Σεπτεμβρίου 2015 (οπότε διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας) και του Ιουλίου 2019, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση. Στις εκλογές Ιουλίου 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Στις 17 Ιουλίου 2015 αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει ως υφυπουργός εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, ύστερα από ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με επικεφαλής υπουργό τον Ανδρέα Ξάνθο. Το 2018 ανακοίνωσε την πρόσληψη 19.500 υπαλλήλων στο ΕΣΥ.

Αξιοσημείωτη έχει χαρακτηριστεί η κριτική από τον επίτροπο υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις διότι ο Παύλος Πολάκης, ως αναπληρωτής υπουργός υγείας, εθεάθη να καπνίζει σε συνέντευξη τύπου του υπουργείου.

Οικογένεια και προσωπική ζωή

Ο Παύλος Πολάκης είναι παντρεμένος με την Δώρα Τσούκα, την οποία γνώρισε στα φοιτητικά του χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Σταυρούλα και την Πέρσα.

Κριτική και διαμάχες

Έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από μεγάλη μερίδα του τύπου λόγω της οξείας ρητορικής του. Ο δημοσιογράφος Δ. Δουλγερίδης από το in.gr την χαρακτήρισε ως «εμφυλιοπολεμική».

Έχει εμπλακεί σε διαμάχες με δημοσιογράφους, όπως τον Δεκέμβριο του 2015 σε συνέντευξη Τύπου όπου έκανε αναφορές σε ζητήματα διαπλοκής. Τον Απρίλιο του 2016, αναφερόμενος στον ίδιο δημοσιογράφο είπε ότι «έπρεπε να τον χώσω τρία μέτρα κάτω από τη γη», κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Άλλα περιστατικά περιλαμβάνουν τριβή με πολιτικούς αντιπάλους, όπως τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και μία αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, έχει δηλώσει ότι το 20% των ιατρών της χώρας «τα παίρνει», το 80% λαμβάνει φακελάκια, προκαλώντας την αντίδραση του ιατρικού συλλόγου Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 2018 βγήκε στην δημοσιότητα η δήλωσή του πως «Θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους φυλακή»,αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους και προκαλώντας αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

Στις 10 Νοεμβρίου 2019, καταδικάστηκε τελεσίδικα από το Εφετείο Αθηνών για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.

Του έχει ασκηθεί επανειλημμένα κριτική και για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου στη βουλή. Ενόσω διατελούσε υφυπουργός υγείας δέχθηκε επικρίσεις από τον επίτροπο υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις διότι κάπνιζε σε συνέντευξη τύπου του υπουργείου.

Η προσωπική επίθεση του Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο για τον διορισμό του στο ΕΣΥ ως ΑΜΕΑ (πάσχων από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία) προκάλεσε αντιδράσεις.

Ένα ακόμα πεδίο κριτικής αποτέλεσε η διαμάχη του Παύλου Πολάκη με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη τον οποίο κατηγόρησε για είσπραξη κονδυλίων που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης του από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε μήνυση κατέφυγε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης με αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή η οποία απορρίφθηκε. Μετά την έντονη επίθεση που ακολούθησε από τον Παύλο Πολάκη, ασκήθηκε μήνυση εις βάρος του, η οποία οδήγησε σε άρση της ασυλίας του.

Τον Ιούνιο του 2021 τάχθηκε κατά του εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19 και προέβη σε υβριστικά σχόλια κατά πανεπιστημιακών και επιστημόνων. Στις απόψεις αυτές αντιτέθηκαν τόσο πολιτικοί αντίπαλοι όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Επιλέξτε περιφέρεια

  • Πολιτικός Συνδυασμός

  • Δείτε τους Υποψηφίους

Search
Για δημοσιεύσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

email: [email protected]

Τηλέφωνο: 210 2241402

Χρήσιμα

Διαβάστε

Περισσότεροι Υποψήφιοι

Δημοσκόπηση MRB

5% διαφορα

Νέα Δημοκρατία- Σύριζα