213 0995955

695 6026415

27 Μαΐου 2024

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΩΣ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΜΕΡΑ25 logo by ekloges.net

Σημεία ομιλίας του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή

Έχουμε ένα νομοσχέδιο με το οποίο η Κυβέρνηση μεταφέρει δημόσιες δομές υγείας, των παιδιατρικών ογκολογικών κέντρων, σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση, είναι η χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης.

 

Όταν παίρνεις μια κλινική, ένα ογκολογικό κέντρο και λες στη διοίκηση: “βρείτε χορηγίες, πέραν της κρατικής επιχορήγησης”, όσο περισσότερες χορηγίες θα υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη εξάρτηση από χορηγίες θα έχεις. Στη συνέχεια ο επόμενος Υπουργός και η επόμενη διοίκηση θα έχουν κίνητρο για μείωση της δημόσιας επιχορήγησης, οπότε θα υπάρξει μεγαλύτερη εξάρτηση από ιδιώτες και άρα θα αυξάνεται και η εξουσία των ιδιωτών πάνω στο Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Και έχουμε δει τι συμβαίνει όταν γίνονται αυτά, γιατί υπάρχει και η εμπειρία των ΗΠΑ, με τις κλινικές δοκιμές για παράδειγμα, όπου γιατροί εξαναγκάζονται να πείθουν τους γονείς των παιδιών να συμμετάσχουν σε αυτές, πιεζόμενοι από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες – χορηγούς, για να πληρωθούν οι μισθοί τους.

 

Αυτό που γίνεται με το νομοσχέδιο αυτό, είναι ότι μπαίνει ο δούρειος ίππος και έρχεται στη συνέχεια η πλήρης κατάρρευση οποιοδήποτε δημοσίου συστήματος.

 

Το αμερικανικό σας ιδιωτικό όνειρο είναι ένας εφιάλτης, σε μια χώρα με ακόμα λιγότερα χρήματα και τους 5-6 νταβατζήδες αυτής της χώρας.

 

Θέλετε να δώσετε τις ογκολογικές παιδιατρικές κλινικές στην κ. Μαριάννα Λάτση Βαρδινογιάννη, την “πρέσβειρα καλής θελήσεως” που μας έλεγε η κ. Μενδώνη όταν της λέγαμε για τα Μουσεία και τον διορισμό της στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης, μόνο και μόνο για το πορτοφόλι της.

 

Τώρα τολμάτε να τις δώσετε κι αυτές τις δημόσιες δομές υγείας.

 

Δεν έχετε καταλάβει ότι η νεολαία εκεί έξω, δεν σας ανέχεται πια. Η ιδιωτικομανία σας ήταν ηγεμονική εδώ και καιρό. Όχι πια, μετά τα Τέμπη.

 

Εσείς τι λέτε στους νέους εκεί έξω; Είδαμε τον κ. Πλεύρη να εξηγεί στο κανάλι της οικογένειας Βαρδινογιάννη, στον δημοσιογράφο υπάλληλο τους, πόσο καλό είναι που θα δοθούν αυτά τα ογκολογικά παιδιατρικά στην οικογένεια. Καλά δεν ντρέπεστε καθόλου πια;

 

Εμείς αντιπαθούμε την γραφειοκρατία και τον κρατισμό, όπως αντιπαθούμε το ολιγαρχικό κεφάλαιο. Έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση πάνω στην ιδέα διαβουλευτικών συμβουλίων με κληρωτούς στην πλειοψηφία τους και εκλεγμένους πολίτες. Όργανα στα οποία θα λογοδοτούν οι ηγεσίες των δημοσίων δομών, ενώ αυτές θα επιλέγονται από εκεί.

 

Το νομοσχέδιο είναι ένα απομεινάρι μιας σκοτεινής εποχής αυτού του συνδυασμού ιδιωτικομανίας και κρατισμού.

 

Η νεολαία εκεί έξω όμως, τα απορρίπτει αυτά πλέον.

 

Τα δημόσια αγαθά, πρέπει να είναι στον έλεγχο της κοινωνίας και των πολιτών.

 

Τέλος, όσον αφορά την Κυβέρνηση σας, είστε στο τέλος μιας θητείας τεσσάρων ετών που καταστρέψατε ό,τι μπορούσατε και γι’ αυτό στερείστε νομιμοποίησης. Ήρθε η ώρα να διαλύσετε τη Βουλή, να κάνετε εκλογές και να φύγετε από την Κυβέρνηση.

Κοινοποιήστε:

Facebook
Διαβάστε

Δηλώσεις

Δημοσκόπηση MRB

5% διαφορα

Νέα Δημοκρατία- Σύριζα