210 2241402

695 6026415

12 April 2024

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη στο ThePressProject και τον Κωνσταντίνο Πουλή

ΜΕΡΑ25 logo by ekloges.net
Ξεκινώ με μία ερώτηση που αποκλίνει από τα επείγοντα της προεκλογικής συγκυρίας. Ταξίδεψες στην Κούβα και μίλησες σε μια διεθνή συνδιάσκεψη που συγκέντρωσε δυνάμεις της Αριστεράς από μια μεγάλη γκάμα χωρών. Είπες εκεί ότι ο λαός της Κούβας δεν συνθηκολόγησε, σε αντίθεση με μας. Αναρωτιέμαι πώς ήταν να διαβάζεις την επικαιρότητα της ελληνικής δημόσιας σφαίρας, την «μικροεπικαιρότητα», και να συζητάς για αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις. Προσωπικά δεν βλέπω γύρω μου το κουράγιο για τέτοιες συζητήσεις.
Αμέσως μετά από το ταξίδι στην Κούβα και το Μεξικό, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, στο κατάμεστο Θέατρο Φαργκάνη, σε μια συζήτηση με κόσμο που ήρθε διψασμένος ακριβώς για τέτοια ζητήματα. Νέα παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανή την αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ, ήθελαν να μιλήσουμε για το πως η «ρήξη» για την οποία μιλάει το ΜέΡΑ25 συνδέεται με το όραμα της αυτοδιαχείρισης των επιχειρήσεων και την κοινωνικοποίηση του νομισματικού συστήματος σε αντιδιαστολή με την καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής, από τη μία, και την γραφειοκρατική, κρατικο-κεντρική οργάνωση, από την άλλη. Καθώς εξελισσόταν εκείνος ο διάλογος, ένιωσα πραγματικά ότι δεν διέφερε ουσιαστικά σε περιεχόμενο ή ποιότητα από εκείνον που είχαμε στην Αβάνα με συντρόφους και συντρόφισσες από την Λ. Αμερική, την Αφρική, τις ΗΠΑ κοκ. Ήταν πραγματικά μια ένεση ελπίδας αυτό το ενδιαφέρον του κοινού εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου που άλλα κόμματα σπαταλούν επιδιδόμενα στη σκανδαλοθηρία και την ψηφοθηρία.
Ερχόμενος στην προεκλογική αντιπαράθεση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε «τερατογενέσεις» που μπορεί να προκαλέσει η απλή αναλογική. Εσείς πως απαντάτε;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί δικαίωμά του να συνεχίσει να κυβερνά αυτοδύναμος κόντρα στο 65% όσων προσέλθουν στην κάλπη – δηλαδή με 35% επί των εγκύρων (ή 23% επί των εγγεγραμμένων). Κι έτσι δαιμονοποιεί την απλή αναλογική, χαρακτηρίζοντας ως «τερατογένεση» κάθε κυβέρνηση συνεργασίας, κάνοντας ότι δεν θυμάται την πραγματική τερατογένεση, την κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχε κι ο ίδιος! Δυστυχώς, σε αυτή του την προσπάθεια, τον βοηθά ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, αν και μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση, έκλεισε την πόρτα στον προεκλογικό διάλογο. Δεδομένου ότι χωρίς αυτόν τον διάλογο δεν μπορεί να υπάρξει κανένα συνεκτικό μίνιμουμ κυβερνητικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σιγοντάρει την απαξίωση της απλής αναλογικής, στην οποία επενδύει ο κ. Μητσοτάκης.
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σας καλέσει να συνεργαστείτε αμέσως μετά τις εκλογές, τί θα απαντήσετε; Η απόφαση να τεθεί στην κρίση των μελών σας πανευρωπαϊκά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ετυμηγορία των μελών σας να δεσμεύει την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα έχει κριθεί και καλόπιστα και κακόπιστα ως μία μάλλον ήπια δέσμευση. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια δέσμευση της Πολιτικής Γραμματείας ότι δεν θα υπάρξει καμία συνεργασία χωρίς συμφωνία στις επτά τομές που προτείνει το ΜέΡΑ25;Αντιλαμβάνομαι τον σεβασμό στην εσωτερική δημοκρατία, αλλά ποιος ο λόγος να προβλεφθεί ρητά και προκαταβολικά το ενδεχόμενο μιας πλήρους μετάλλαξης των συγκροτητικών αρχών του κόμματος με απόφαση από τα κάτω;
«Ούτε εμπιστοσύνη ούτε ανοχή σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ!» Με αυτή την κατηγορηματική δήλωσή μου στην Κεντρική Επιτροπή της 19ης Ιανουαρίου [Βλ. 46’26’’ εδώ] το θέμα έκλεισε. Δεν ήταν αυθαίρετη η δήλωσή μου. Αντίθετα, απορρέει από τις δεσμεύσεις μου απέναντι στο Καταστατικό μας και τις αποφάσεις του 1ου Διαβουλευτικού Συνέδριου του ΜέΡΑ25.
Πιο συγκεκριμένα, το 4ο Ψήφισμα του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, ξεκαθάριζε ότι: «Το ΜέΡΑ25 δεν θα συμμετάσχει σε καμία κυβερνητική συμμαχία η οποία δεν θα έχει προεκλογικά σφυρηλατήσει κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα στη βάση των 7+1 Τομών.» Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε έναν τέτοιο διάλογο, και η ρητή απάντηση της ηγεσίας του «θα τα πούμε μετά τις εκλογές», έκλεισε το παράθυρο και οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην δήλωσή μου της 19ης Ιανουαρίου «ούτε εμπιστοσύνη ούτε ανοχή σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ!».
Και μια σημαντική λεπτομέρεια που αποκλείει την οποιαδήποτε «μετάλλαξη» ή «κωλοτούμπα»: Το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων στο ΜέΡΑ25 είναι η Καθολική Ψηφοφορία των μελών του DiEM25, το πανευρωπαϊκό κίνημα στο οποίο εντάσσεται το ΜέΡΑ25. Το 4ο Ψήφισμα του 1ου Διαβουλευτικού Συνέδριου του ΜέΡΑ25, όπως όλα τα ψηφίσματά του, κατόπιν, εγκρίθηκαν με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών του DiEM25. Αυτό σημαίνει πως τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και η Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25 δεσμεύονται από αυτή την απόφαση η οποία, για να αλλάξει, απαιτεί νέο Συνέδριο και νέα πανευρωπαϊκή Καθολική Ψηφοφορία. Άρα, γιατί να προβεί η Πολιτική Γραμματεία σε μια δεσμευτική δήλωση εκείνου στο οποίο είναι δεσμευμένη να κάνει; Την δήλωση την έκανα εγώ, ως Γραμματέας, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής – και μάλιστα ενώπιον σημαντικών ανθρώπων που εντάσσονται στο «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για την Ρήξη» ακριβώς λόγω αυτή της ξεκάθαρης θέσης μας.
Συγγνώμη αν σας κούρασα με τα της εσωτερικής μας δημοκρατίας αλλά νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον για έναν λόγο που «καίει» όλον τον κόσμο της ταλαιπωρημένης ελληνικής Αριστεράς: επειδή καταδεικνύει πόσο παλέψαμε, κατά την οικοδόμηση του ΜέΡΑ25-DiEM25, ώστε να μην αφήσουμε θεσμικό χώρο για νέες θεσμικές εκτροπές, μεταλλάξεις, κωλοτούμπες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε ρήξη με τον βουλευτή Πολάκη. Φαίνεται ότι στη βάση του κόμματος θεωρείται είτε ότι πρόκειται για υπερβολική υποχώρηση από φόβο προς την κυβερνητική κριτική είτε ότι ο βουλευτής εκφράζεται μόνιμα με τρόπο που εκθέτει το κόμμα. Θεωρείς ότι εξηγούν αυτές οι ερμηνείες το τι συνέβη; Η στάση του έχει αντισυστημικά χαρακτηριστικά;
Ο λόγος που παραιτήθηκα το βράδυ του Δημοψηφίσματος, και κατόπιν αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η εκτίμηση ότι η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ καταργούσε τη δυνατότητα της οποιασδήποτε αντισυστημικής δράσης, ή στάσης, από τις τάξεις κόμματος που λέει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην τρόικα. Το ΜέΡΑ25 ιδρύθηκε επειδή η εκτίμηση εκείνη επιβεβαιώθηκε. Τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε πως όταν λες στην τρόικα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ λες «ναι» και στην ντόπια ολιγαρχία και στον εγχώριο υπόκοσμο που λειτουργούν ως τοποτηρητές της τρόικας – της διεθνούς ολιγαρχίας, του διεθνούς υπόκοσμου (συμπεριλαμβανομένων των Τσέχων του ΟΠΑΠ, του John Paulson που πήρε την Πειραιώς, των αρπακτικών φαντς που συνιδρύουν με την ελληνική «καλή» κοινωνία υπό το βλέμμα του κ. Στουρνάρα κλπ κλπ). Περιληπτικά, είναι αδύνατον να αντισταθείς στα μικρά όταν έχεις παραδοθεί στα μεγάλα και, ιδίως, όταν έχει αποκαλέσει «αυταπάτη» την ίδια την ιδέα της αντίστασης, της ρήξης, της ανατροπής.
Τώρα, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το ΜέΡΑ25 σχολίασε μέσω του εκπροσώπου μας πως η ενσωμάτωση και παράδοση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ολιγαρχικό σύστημα μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ της 5ης Ιουλίου του ’15 ήταν απολύτως γνωστή στον κ. Πολάκη. Όπως και ήταν απολύτως γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο τρόπος με τον οποίο πολιτευόταν ο κ. Πολάκης όλα αυτά τα χρόνια. Τί άλλαξε τώρα; Το μόνο «νέο στοιχείο» που εμείς βλέπουμε είναι ότι ο κ. Πολάκης για πρώτη φορά έθεσε ζητήματα όπως η κατάργηση της ΑΑΔΕ και του ΤΧΣ καθώς και ζητήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη – πράγματα που για να γίνουν απαιτούν την ρήξη την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο κ. Πολάκης όλα αυτά τα χρόνια, χαρακτηρίζουν «αυταπάτη».
Όσον αφορά την ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας επί βασικών θεσμικών εργαλείων του κράτους (π.χ. ΑΑΔΕ, ΤΧΖ, Υπερταμείο, κόκκινα δάνεια, Χρηματιστήριο Ενέργειας) το ΜέΡΑ25 έχει προ πολλού καταθέσει συγκροτημένη και διεξοδική Πρόταση Νόμου. Επί πλέον, για τον χώρο της Δικαιοσύνης, η λύση δεν μπορεί να είναι η αντικατάσταση του ενός καθεστώτος από ένα άλλο καθεστώς, με μαζική παραγωγή «δικών μας» δικαστών. Επ’ αυτού, το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει την μόνη σοβαρή πρόταση θεσμικού εκδημοκρατισμού της Δικαιοσύνης. Π.χ. πλήρης διαχωρισμός εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλέγεται από ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικό Συμβούλιο Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) αποτελούμενα από κληρωτούς δικαστές (όλων των βαθμίδων) και πολίτες.
Κλείνοντας, τα εσωτερικά ενός κόμματος που έχει προ πολλού χαρακτηρίσει όλα τα πιο πάνω αυταπάτες, δεν μας αφορούν. Όσες κι όσοι πρώην σύντροφοι επέλεξαν να παραμείνουν στο «μαντρί» του απεμπόλησαν την οποιαδήποτε δυνατότητα να αντισταθούν στην ολιγαρχία και τον υπόκοσμο που κυβερνά ελέω του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Ο δρόμος της αντίστασης περπατιέται μόνο από εκείνους που θεωρούν ως μόνη ρεαλιστική οδό την ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΞΗ και ως όραμα την ριζοσπαστική ρήση του εκλιπόντα φίλου David Graeber:ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.
Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή δύο ετών φυλάκισης ο Νίκος Παππάς πυροδοτεί νέες εντάσεις στην προεκλογική περίοδο. Ποια είναι η θέση του ΜέΡΑ25;
Από την πρώτη στιγμή που το ΜέΡΑ25 μπήκε στη Βουλή, αρνούμαστε κατηγορηματικά να συμμετέχουμε σε εξεταστικές επιτροπές που στόχο έχουν την ποινικοποίηση των πολιτικών αντιθέσεων και συγκρούσεων – αντίθετα με τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που συμμετέχουν. Είναι μια πάγια και συνεπής στάση του ΜέΡΑ25 απέναντι στην παραδοσιακή, πλέον, ποινικοποίηση της πολιτικής. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, εκτιμούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να παίξει το παιχνίδι με τους κατεστημενικούς, ολιγαρχικούς όρους, προσπαθώντας να χτίσει μια δική του «Αυριανή». Όταν, όμως, ανακατεύεσαι με τα κατεστημενικά πίτουρα, σε τρώνε οι συστημικές κότες —ως πιο επαγγελματίες στο ολιγαρχικό παιχνίδι— συνεπικουρούμενες από μια Κυβέρνηση που δε διστάζει κι αυτή να βαθύνει το θεσμικό χαντάκι της ποινικοποίησης της πολιτικής.
Πρόσφατα δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα, και υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, μετά την δημοσίευση φωτογραφίας που απεικονίζει την Σοφία Σακοράφα να βραβεύει τον Δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο. Πολλοί, ακόμα και άνθρωποι που είναι κοντά στο ΜέΡΑ25, εξέφρασαν συναισθήματα που κυμαίνονταν από στενοχώρια ως και αγανάκτηση – συναισθήματα που δεν αμβλύνθηκαν από την απάντηση της κας Σακοράφα η οποία επικαλέστηκε τις διαφορετικές της θεσμικές ιδιότητες. Την επομένη, μάλιστα, δελτίο τύπου του κόμματός σας χαρακτήρισε τον κ. Μπέο «φασίστα» και «τραμπούκο», δίνοντάς του το έναυσμα να απαντήσει χαρακτηρίζοντας εσάς «κλόουν της πολιτικής» και τα στελέχη σας (προφανώς και την κα Σακοράφα) «τυχάρπαστους». Εσείς δεν θεωρείτε λάθος την βράβευση του κ. Μπέου από την κα Σακοράφα;
Όσες και όσοι συστρατευτήκαμε στο ΜέΡΑ25 πορευόμαστε με συνέπεια στον δρόμο της ρήξης με την ολιγαρχία και με τον πολιτικό καριερισμό. Σε αυτή την πορεία, έχουμε κάνει λάθη, προφανώς θα κάνουμε κι άλλα λάθη – όμως πάντα με καθαρό πρόσωπο και πάντα λέγοντας αυτό που πιστεύουμε και πιστεύοντας εκείνο που λέμε. Ερχόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, θα είμαι σαφής.
Χρόνια τώρα, ο κ. Μπέος χρησιμοποιεί τον Δήμο, την Εκκλησία, τον Αθλητισμό, ό, τι του προκύψει, ως «πλυντήρια» που θα τον «ξεπλύνουν» και θα τον παραδώσουν στην κοινωνία «καθαρό» ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την δραστηριότητά του στο σταυροδρόμι του Υπόκοσμου και της Ολιγαρχίας. Όλα αυτά τα χρόνια, το ΜέΡΑ25, με όσες δυνάμεις έχει, στέκεται πάντα στο πλευρό των κινημάτων παντού στην Ελλάδα αλλά και στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή που ο κ. Μπέος θεωρεί επικράτειά του, με παρουσία και ενεργή συμμετοχή των μελών, των στελεχών και των βουλευτών μας με πρώτο τον Κρίτωνα Αρσένη, αλλά και τον Κλέωνα Γρηγοριάδη, την Σοφία Σακοράφα, εμένα τον ίδιο.
Υπό αυτό το πρίσμα, καθώς για πολλούς αγωνιστές η περιβόητη βράβευση ανατρέπει την όλη εικόνα και παρουσία μας, και εμφανίστηκε ως (έστω και ακούσια) κίνηση «ξεπλύματος» του κ. Μπέου και των πρακτικών του, δεν έχω κανένα ενδοιασμό να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του ΜέΡΑ25 από τον λαό του Βόλου και τα κινήματα που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά του κ. Μπέου, του τραμπούκικου καθεστώτος του, και των πολυεθνικών με τις οποίες συνωμοτεί για να συντρίψει οποιαδήποτε κίνηση αντιστέκεται στην λεηλασία Ανθρώπων και Φύσης. Πρόκειται για ξεκάθαρη δήλωση που εκφράζει και την Σοφία Σακοράφα.
Όσον αφορά την συναγωνίστρια, φίλη και συνοδοιπόρο Σοφία Σακοράφα, θέλω να είμαι σαφής: Είναι τιμή και χαρά μου η συμπόρευση με μια αγωνίστρια διεθνούς βεληνεκούς, με μια συντρόφισσα της οποίας την για δεκαετίες συνεισφορά στα κινήματα και στους αγώνες δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε να αμφισβητήσει ούτε, βέβαια, να ακυρώσει. Προχωράμε στο δρόμο της ρήξης με την Ολιγαρχία και τον Υπόκοσμο στην εκλογική μάχη που έρχεται. Η Σοφία Σακοράφα θα είναι πρώτη στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Κοινοποιήστε:

Facebook

Δείτε Τους Υποψηφίους Ανά Περιφέρεια

Διαβάστε

Δηλώσεις

Δημοσκόπηση MRB

5% διαφορα

Νέα Δημοκρατία- Σύριζα